Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zgon Freemonta - akumulator
Autor Wiadomość
pkowal 
OBSERWATOR
pkowal


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 13 Paź 2015
Posty: 10
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2015-10-23, 18:04   

Tak. Oryginalna optima stoi teraz w kotłowni przy przetwornicy do solarów. Zobaczę czy trzyma jeszcze coś prądu.

Nic nie trzyma. Działa gorzej niż 10 letni aku ze starego auta. Totalny szrot.

Na nowym Exide na razie nie ma problemów.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 50000km Rok prod.: 2011
 
berbelucha 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 09 Paź 2014
Posty: 80
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-24, 20:58   

niumin napisał/a:
Jakby dobrze czytał to by wyczytał że niektóre samochody drzemią po 5 - 6 tygodni w garażu i palą bez problemu.

Pewnie tylko do czasu ale na razie...

Przykład.
8 tygodni w garażu i wreszcie mogę się z Nim przeprosić. Pełen obaw otwieram drzwi - wszystko się świeci. Przycisk Start i poszło od pierwszego pyknięcia.

Wcześniej zdarzyło Mu się nie przeżyć od czwartku do niedzieli.

Cuda panie, cuda.
_________________
Biała perła
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 22000km Rok prod.: 2014
 
chmura 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



Pomógł: 1 raz
Dołączył: 17 Gru 2013
Posty: 71
Skąd: P-ń
Wysłany: 2015-11-25, 11:40   

Ponieważ wielu z nas forum traktuje jako źródło wiedzy, pozwolę sobie poprawić model akumulatora Exide - prawidłowy to EK508 :)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2013
 
Seth 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 951
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2015-12-18, 10:26   

No właśnie - muszę zmienić akumulator bo mój już ledwo załapuje... ten exide to jakiś micro-hybrid?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 154000km Rok prod.: 2012
 
nodde 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Paź 2013
Posty: 457
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-05, 17:18   

No i mnie padł akumulator :cry: :cry: Padał, padał, i padł.
Pojechałem do punktu na sprawdzenie/test i ewentualnie wymianę.
Niby pojemność w miarę ok jeszcze, ale napięcie tak sobie. Ładowanie OK.
Sprawdzane pod maskę. Cóż, decyzja że jednak sprawdzimy na aku bezpośrednio
No i pierwsze wrażenie, że jednak tam jest sporo miejsca:
Aku w nadkolu

Na aku bezpośrednio prawie te same wskazania. Niby ok, ale nie do końca.
Decyzja że wyjmiemy i damy na obciążnice. Chwila pracy i.... wyjęty:
wyjęty aku 1
wyjęty aku 2
I... hm... owszem amerykański, tylko że zwykły kwasowo-ołowiany... a nie żelowy/AGM...
taaa...

No i nie było już sensu sprawdzać obciąznicą, poziom kwasu był..yy.. niewystarczający.
Przy okazji mój aku ma + z lewej strony. Wiele takich nie ma...
..zakupiłem takie oto cudo:
nowy aku

Oczywiście zwykły. Kwasowo-ołowiany taki jaki i był zamontowany...
Wracając do wrażenia że dużo miejsca - ten aku co miałem miał wymiary 230x175x180
dlatego wydawało się, że jest miejsce. Faktycznie wchodzi tylko około 260 na długość. Oraz ważnym wymiarem jest wysokość, wyższy niż 180 prawdopodobnie nie wejdzie, lub będzie (prawie)niemożliwe założenie klem.
_________________
Pozdrawiam
nodde
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 65000km Rok prod.: 2013
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2825
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-02-05, 17:47   

To słabo. Jaka firma jest producentem? Nie wystarczyło naładować? Jak nic szykuje się automatyczny prostownik i raz na miesiąc auto żony nocuje na zewnatrz ;)

Kiedyś Daewoo Tico znajomych było kilkakrotnie zostawiane na światłach. Potem trzeba było palić na popych. Co ciekawe po kilku kilometrach bateryjka wracała do życia i jeździli dalej. Oryginalne zródło prądu wytrzymało w tym samochodzie... uwaga... 18 lat. Żadnych alarmów, ani centralnych zamków, czy elektrycznych szyb nie było. Nawet radia nie zakładali ;)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 101101km Rok prod.: 2014
 
nodde 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Paź 2013
Posty: 457
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-05, 19:10   

ładowałem, kilka razy - efekt był mizerny.
po ~40 minutach na acc i radiu potrafił już nie odpalić.

aku ten co wyjąłem to, to:
http://www.jeeppartsinter...opar/56041380ae
_________________
Pozdrawiam
nodde
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 65000km Rok prod.: 2013
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2825
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-02-05, 19:21   

Akumulator z Boxera ostatnio zastrajkował. Ładowany całą noc nadal nie uruchamiał pojazdu. W sklepie pomierzyli i gadają, że jest z nim ok. Trzeba było pożyczyć prąd z Mondeo i silnik ruszył. Od tamtej pory, a to już trzy tygodnie, działa. Poprzedniej zimy pracował po doładowaniu.
U Ciebie jednak objawy są zbyt nasilone. Ja bym jeszcze odłączył radio i sprawdził, czy nie zmieni to sytuacji.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 101101km Rok prod.: 2014
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 44 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 2076
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-05, 19:52   

Ciekawe, bo ja wprawdzie zdjęcia nie mam, ale jak kombinowałem z lampami to zajrzałem i jestem pewien, iż był napis "Optima" i "AGM".

Więc wynika z tego, iż montowali różne AKU?
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 170000km Rok prod.: 2013
 
Picek7 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 12 Mar 2014
Posty: 102
Skąd: Kutno
Wysłany: 2016-02-05, 20:15   

"Znawca" to był fabryczny akumulator który wyjąłeś? Pytam bo to widzę był zwykły kwasowy nie żelówka i małej pojemności -525 Ah jak na Freemonta
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2012
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2825
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-02-05, 20:31   

Ty się nie śmiej, bo wspomniany wcześniej Boxer, a to przecież też Fiat, tak samo jak Dodge, ma od nowości aku z prądem rozruchowym 680. Dzwonię do serwisu, podaję numer VIN, a ten mi gada, że ma być 800 :roll:
Jaki ma być w FF 3.6?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 101101km Rok prod.: 2014
 
nodde 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Paź 2013
Posty: 457
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-05, 22:20   

Picek7 napisał/a:
"Znawca" to był fabryczny akumulator który wyjąłeś? Pytam bo to widzę był zwykły kwasowy nie żelówka i małej pojemności -525 Ah jak na Freemonta


Tak i Tak.
_________________
Pozdrawiam
nodde
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 65000km Rok prod.: 2013
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 907
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-02-06, 14:26   

Tomek.Ja mam wymieniony przez ASO na Optimę AGM
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
tucz 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 320
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-02-07, 01:30   

bg.gorniak napisał/a:
Tomek.Ja mam wymieniony przez ASO na Optimę AGM


W ramach gwarancji? Na jakiej podstawie?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 20260km Rok prod.: 2014
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 907
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-02-07, 10:51   

Zaraz po zakupie FFa padł aku i został wymieniony na nowy.(pisałem na forum,musiałem interweniować przez FAP)
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2825
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-02-07, 12:56   

Jaką gwarancję daje Fiat na akumulator?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 101101km Rok prod.: 2014
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 907
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-02-07, 17:34   

Jeśli mnie pamięć nie myli tylko 2 lata
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
kruko81 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lut 2014
Posty: 93
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-05-09, 19:37   

Dopadło i mnie, samochód (przebieg 22k) stał przez weekend pod domem, rano przy próbie odpalenia "key not detected". Przyjechało assistance i odpaliło klemami z jakiegoś ustrojstwa. Samochód wylądował w serwisie, ich diagnoza: aku w bdb stanie... Od środy samochód będzie stał przez ponad tydzień na parkingu przy lotnisku, jak go po powrocie nie odpalę to wywołam wojnę w ASO :(

IMG_7587.jpg
Diagnoza ASO.
Plik ściągnięto 8629 raz(y) 312,15 KB

  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 59000km
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2825
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-05-09, 20:24   

I u mnie był ostatnio ten komunikat przez chwilę. Wysiadłem z auta z kluczykiem i po powrocie wszystko znów działało.
Wydaje się rozsądne wozić w samochodzie baterię CR2032.

image.jpeg
Wiedzieliście, że nasze piloty robi Cintinental?
Plik ściągnięto 8622 raz(y) 89,59 KB

image.jpeg
Plik ściągnięto 8622 raz(y) 54,91 KB

  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 101101km Rok prod.: 2014
 
McNik 
ZNAWCA


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 655
Skąd: Katowice - Górny Śląsk
Wysłany: 2016-05-09, 21:33   

kruko81 napisał/a:
Dopadło i mnie, samochód (przebieg 22k) stał przez weekend pod domem, rano przy próbie odpalenia "key not detected". Przyjechało assistance i odpaliło klemami z jakiegoś ustrojstwa (


Nie panikuj Kruk81, mnie prawie dwuletni akumulator tylko raz odmówił posłuszeństwa, gdy samochód stał kilka dni w garażu bez odpalania. Co dziwne stało się to po wyjeżdzie z garażu i zgaszeniu silnika. Przyjechalop assistance, odpaliliśmy na kable i do samej sprzedaży FF miałem spokój, akumulator działał bez zarzutu ponad dwa lata od tego wydarzenia.
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
kruko81 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lut 2014
Posty: 93
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-05-09, 23:46   

maq napisał/a:
I u mnie był ostatnio ten komunikat przez chwilę. Wysiadłem z auta z kluczykiem i po powrocie wszystko znów działało.
Wydaje się rozsądne wozić w samochodzie baterię CR2032.

U mnie pilot pozwalał na otwarcie drzwi kierowcy za pomocą "łapania za klamkę" (zamykać musiałem mechanicznie), ale już przycisk start kończył się komunikatem "Key not detected". Też na początku myślałem że to wina baterii - test drugiego nieużywanego pilota potwierdził jednak że problem jest z aku. PS.: wrzucę sobie jedną CR2032 do schowka ;)

[ Dodano: 2016-05-09, 23:51 ]
McNik napisał/a:
Nie panikuj Kruk81, mnie prawie dwuletni akumulator tylko raz odmówił posłuszeństwa, gdy samochód stał kilka dni w garażu bez odpalania. Co dziwne stało się to po wyjeżdzie z garażu i zgaszeniu silnika. Przyjechalop assistance, odpaliliśmy na kable i do samej sprzedaży FF miałem spokój, akumulator działał bez zarzutu ponad dwa lata od tego wydarzenia.


Mam nadzieje że będzie tak jak piszesz - zmieniłem samochód na nowy, żeby nie mieć właśnie takich przygód.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 59000km
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2825
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-05-10, 00:28   

Nie wiem czy przypadkiem nie mają tu znaczenia zakłócenia nadajników w okolicy. Kiedyś musieliśmy pchać znajomego Matiza spod Pałacu Kultury, bo alarm ni dający się odblokować uniemozliwiał rozruch. Po 300 metrach wszystko wróciło do normy. Przechodnie myśleli, że kradniemy, ale nikt nas nie gonił ;)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 101101km Rok prod.: 2014
 
niumin 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lip 2012
Posty: 332
Skąd: Gorlice
Wysłany: 2016-05-10, 06:29   

Wydaje mi się, że może to być wina samej elektroniki pilota. Ze dwa, trzy dni przy każdym odpaleniu samochód skarżył się że słaba bateria w pilocie. Byłem cierpliwy, bo nie dawno wymieniałem baterię i myślałem że w końcu się dogadają (pilot i samochód) - niestety nie. Wyciągnąłem baterię, sprawdziłem miernikiem, była OK. Włożyłem ją z powrotem do pilota i nie było żadnego problemu.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2012
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 907
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-05-10, 08:28   

Niumin.Może był to problem ze stykiem baterii w pilocie.
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 448
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2016-05-10, 09:06   

U mnie nigdy nie było problemu z odpaleniem, niewykryciem klucza, otwarciem drzwi z klamki, ale przy słabej baterii nie mogłem otworzyć drzwi z pilota ani z daleka ani nawet z bliska
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group